top of page

Blistre ako významný zdroj odpadu v zdravotníctve

Počas týždňového Hackathonu sa tím v zložení Michal Adamišin, Júlia Mišíková a Rastislav Širotník zaoberal spracovaním kompozitných obalov a to konkrétne obalov od liekov a liečiv.

Zdroj: Lifbee Academy


Blistre, ktoré sa používajú na balenie väčšiny tuhých liekov, predstavujú významný zdroj zdravotníckeho odpadu. V Európe sa až 85% liekov balí do blistrov, no tieto obaly končia na skládkach alebo sa spaľujú, čo spôsobuje environmentálne problémy ako uvoľňovanie chlóru a kontamináciu pôdy. Separácia plastu a hliníka, z ktorých sú blistre vyrobené, je pre človeka nemožná, ale štúdia Green solvents in recovery of aluminium and plastic from waste pharmaceutical blister packaging (2020) ukazuje, že pomocou kyseliny mliečnej alebo DES (zmes kyseliny mliečnej a cholín chloridu) sme schopní ich izolovať a získať samostatné komponenty.


Separácia najlepšie prebieha pri teplote nad 100°C a v pomere 1:30 tuhej látky k rozpúšťadlu. Výhodou je, že rozpúšťadlo môžeme využiť šesťkrát a separačný čas sa nezmení. V Tabuľke uvádzame jednoduché priame náklady využitia kyseliny mliečnej pri súčasných cenách.


Zaujala vás táto téma? Prečítajte si celú štúdiu a zistite viac o spracovaní obalov od liekov a liečiv tu:





Comments


bottom of page