top of page

EkoBalenie: Udržateľnosť v hliníkových kompozitoch

Hliníkové kompozitné materiály kombinujú hliník s plastmi, čo im poskytuje výhody ako nízka hmotnosť, vysoká odolnosť a výdrž. Tieto vlastnosti sú ideálne pre obaly potravín, kde je dôležitá nepriepustnosť pre plyny a kvapaliny, a ochrana pred svetlom.


Počas desaťdňového Hackathonu sa účastníci 5. ročníka Lifbee Academy Miroslav Rosputinský, Patrícia Muentanu a Matúš Grieš vypracovali analýzu s názvom: Hliníkové kompozitné materiály na báze plastov používané na balenie jedla - Inovatívne metódy ich spracovania.



Zdroj: Lifbee Academy


Recyklácia hliníkovo-plastových kompozitov je ťažká kvôli separácii materiálov. Iba 10-15 % odpadu sa recykluje, zvyšok končí na skládkach alebo v spaľovniach, čo znečisťuje životné prostredie. Recyklácia hliníka má však významné environmentálne a ekonomické výhody, znižujúc spotrebu energie a emisie skleníkových plynov.


Na Slovensku sa hliníkovo-plastový odpad zatiaľ netriedi osobitne a údaje o vyprodukovanom množstve budú dostupné od roku 2025. Recyklácia týchto materiálov nie je ekonomicky výhodná a odpad sa väčšinou energeticky zhodnocuje v spaľovniach alebo končí na skládkach. Recyklácia hliníkovo-plastových kompozitov je zložitá a drahá, čo potvrdzujú prípady z Nemecka a Španielska. Nové metódy ako pyrolýza a delaminácia sú sľubné, ale čelia vysokým nákladom a technickým problémom. Proces Pet-Al má potenciál, ale je technologicky menej vyspelý.


Úspešné príklady recyklácie

Spoločnosť Saperatec v Nemecku vyvinula efektívny proces separácie vrstiev kompozitov, čo vedie k vysokokvalitným sekundárnym surovinám. Tento model by mohol byť inšpiráciou pre Slovensko, napríklad spoluprácou s okolitými krajinami a otvorením recyklačného závodu v strategickej polohe.


Odporúčanie pre slovenský trh

Tím v rámci analýzy navrhuje spoluprácu so spoločnosťou Saperatec alebo podobnými firmami, otvorenie recyklačného závodu v strategickej polohe a zavedenie triedenia hliníkovo-plastového odpadu v žltých kontajneroch, aby sa podporila efektívna recyklácia a efektívne využitie vzniknutých surovín.zhodnocovania kompozitných odpadkov.


Zdroj: Hliníkové kompozitné materiály na báze plastov.


Zaujali vás Hliníkové kompozity na báze plastov? Vypracovanú analýzu si môžete pozrieť tu:









Comentários


bottom of page