top of page

Hackathon v Lifbee s výzvou pre budúcnosť recyklácie

Ako recyklovať stále populárnejšie "kompozity"? Táto otázka sa stala ústrednou témou 5. ročníka Lifbee Academy počas Letného Hackathonu. Účastníci hackathonu mali pred sebou náročnú úlohu: analyzovať možnosti recyklácie kompozitných materiálov, ktoré sa čoraz viac využívajú v rôznych odvetviach, od kozmetiky a potravín až po elektroniku a liečivá.


Zdroj: Lifbee Academy


Prečo sú kompozitné materiály takým veľkým orieškom? Ich unikátne vlastnosti, ako vysoká pevnosť, nízka hmotnosť a odolnosť voči korózii, z nich robia ideálne materiály pre moderný priemysel. Avšak, práve tieto vlastnosti sťažujú ich recykláciu, pretože sú zložené z viacerých ťažko separovateľných materiálov. Existujú rôzne techniky recyklácie – od mechanického drvenia, cez termickú pyrolýzu, až po chemické rozpúšťanie – no každá z nich prináša svoje technické a ekonomické výzvy.


Účastníci hackathonu tak nielenže hľadali riešenia pre recykláciu kompozitov, ale aj zažili, čo obnáša práca pod časovým tlakom, tímová spolupráca a rýchle osvojovanie nových znalostí. Lifbee Academy im poskytla nielen skúsenosti, ale aj príležitosť stať sa odborníkmi na konkrétnu oblasť a prispieť k udržateľnej budúcnosti.


Zdroj: Lifbee Academy


Hackathon začal vo štvrtok večer, keď Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie, a Jana Sásfaiová, manažérka komunikácie, z OZV ENVI - PAK predstavili tému: "Analýza recyklácie kompozitných materiálov v rôznych odvetviach". Účastníci strávili nasledujúcich 10 dní intenzívnym “hackovaním”, konzultáciami s mentormi z ENVI-PAK a prácou na svojich projektoch. Tímy sa stretávali na pracovnom bloku v utorok, mentoringu vo štvrtok. Dva víkendy sme trávili všetci spoločne v Lifbee. Atmosféra bola nabitá odhodlaním a chuťou tvoriť.


Posledná sobota sa niesla v znamení finálnych príprav. V sobotu doobeda, v priestoroch Lifbee Space, prebiehali posledné konzultácie a dokončovanie projektov. Katka s Jankou z ENVI-PAK mentorovali tímy od rána až do neskorých poobedných hodín. Počas finálnej soboty každý tím odprezentoval svoju analýzu pred porotou z ENVI-PAK, čím vyvrcholila ich desaťdňová snaha. Všetky výstupy sú pod licenciou open-source a budú slúžiť výrobcom a recyklátorom ako zaujímavá inšpirácia od mladých inovátorov.


Zdroj: Lifbee Academy


Tímy si posvietili na analýzu a prieskum trhu alternatív efektívneho spracovania a existujúcich recyklačných systémov pre kompozitné materiály využívané v súčasnosti. Zamerali sa na globálne riešenia s cieľom vyhotoviť odporúčania pre slovenský a český trh. Konkrétne oblasti zamerania tímov boli:

• Tím #1 – Obaly v drogérii / kozmetike

• Tím #2 – Obaly na jedlo

• Tím #3 – Obaly na nápoje

• Tím #4 – Obaly na lieky a liečivá

• Tím #5 – Obaly pri doplnkoch výživy

• Tím #6 – Obaly pre elektroniku


Ako sa darilo jednotlivým hackathon novým tímom so zadaniami si môžeš pozrieť v pripravených mikroblogoch:



Ako hodnotí jedna z účastníčok hackathon? "Tento Hackathon bol môj vôbec prvý Hackathon a ja som vďačná, že som ho mohla zažiť práve s Lifbee komunitou :) Určite mi pomohol zlepšiť svoje schopnosti práce v tíme, tímovej komunikácie a networkingu aj medzi tímami. Taktiež som získala skúsenosť ako sa efektívne ponoriť do skúmanej témy a zorientovať sa v mori všetkých dostupných informácií. Naučil ma, že sa netreba báť nechať pôsobiť aj svoju kreativitu pri vytváraní nových inovatívnych riešení a že aj jednoduchou zmenou pohľadu na danú problematiku a iným spôsobom spájania získaných poznatkov vieme vytvoriť niečo nové a inšpiratívne :)"

Zdroj: Lifbee Academy


Ďakujeme za podporu spoločnosti ENVI-PAK, ktorá bola zároveň zadávateľom výzvy.



Comments


bottom of page