top of page

Inovatívne riešenia pre recykláciu kozmetických obalov: Ako kompozitné materiály menia hru v kozmetike.

Trh s kozmetickými obalmi mal v roku 2018 hodnotu 25,9 miliardy USD a v nasledujúcich piatich rokoch bol jeho rast o približne 4,8 % vďaka inovatívnemu dizajnu obalov, rastúcemu dopytu po kozmetike zameranej na strednú triedu a mládež, ako aj elektronickému obchodu (Drobac a kol., 2020).


Tím v zložení Alexandra Gavulová, Zhuo Jin, Ema Nováková a Iveta Pajanová sa 10 dní intenzívne venoval práve problematike recyklácie kompozitných materiálov v kozmetickom odvetví. Ich Analýza bola súčasťou Letného hackathonu 5. ročníka Lifbee Academy za pomoci profesionálov z OZV ENVI - PAK.


V súčasnosti väčšina kompozitného odpadu končí na skládkach alebo je energeticky zhodnotená spaľovaním. Preto je dôležité objavovať iné formy recyklácie a zhodnocovania kompozitných odpadkov.

Zdroj: Analýza kompozitných materiálov v odvetví kozmetiky


Firmy optimalizujú dizajn obalov pre ľahšiu recykláciu, implementujú systémy zberu a recyklácie, a rastie trend používania recyklovaného plastu. Spotrebitelia triedia obaly do špeciálnych nádob a v niektorých krajinách môžu obaly vracať do obchodov. Pri recyklácii sa používajú buď mechanické procesy ako delaminácia a upcycling, či chemická recyklácia - pyrolizácia.


Tím zvážil rôzne aspekty kompozitných materiálov od ich samotnej výroby, možností recyklácie, cez riešenia v zahraničí až po legislatívu v našom regióne. Na základe zistení prišiel k návrhu ideálneho životného cyklu kompozitných materiálov:



Zdroj: Lifbee Academy


Fáza 1: Návrh a výroba

  • Ekodizajn: Výrobcovia navrhujú obaly s ohľadom na jednoduchú recykláciu, používajú monomateriály a minimalizujú použitie kompozitov.

  • Použitie recyklovaných materiálov: Maximálne využívanie recyklovaných materiálov v nových obaloch. Efektívne využitie materiálov v produktoch s dlhou životnosťou.

Fáza 2: Distribúcia a používanie

  • Efektívna logistika: Minimalizácia uhlíkovej stopy počas prepravy výrobkov.

  • Vratné systémy: Implementácia systémov na vracanie obalov späť do obchodov alebo výrobných závodov na recykláciu.

Fáza 3: Zber a recyklácia

  • Triedenie odpadu: Spotrebitelia sú motivovaní správne triediť odpad.

  • Pokročilé recyklačné technológie: Nasadenie mechanickej a chemickej recyklácie na maximálne využitie materiálov.

  • Energetické zhodnocovanie: Efektívne využitie nerecyklovateľných materiálov na výrobu energie.

Fáza 4: Nová výroba

  • Uzavretý cyklus: Materiály z recyklovaných obalov sa používajú na výrobu nových obalov alebo iných výrobkov, čím sa minimalizuje potreba nových surovín. Vytvárajú sa nové produkty z recyklovaných materiálov, čím sa uzatvára kruhová ekonomika.

  • Kontinuálne zlepšovanie: Firmy neustále zlepšujú svoje procesy a technológie na zvyšovanie efektivity a udržateľnosti.


Chcete vedieť podrobnosti z analýzy komponentov používaných v kozmetickom priemysle? Otvorte si analýzu nižšie:











Комментарии


bottom of page