top of page

Sú obaly športovej výživy slovenských značiek ekologické?

DOVY5 je tím, ktorý si preveril ako je to s obalmi doplnkov športovej výživy najpredávanejších značiek na Slovensku: GymBeam, MyProtein, BioTechUSA, Nutrend a Kompava. Počas 10 dní Letného Hackathonu nahliadol práve do tejto problematiky.


Výživové doplnky sú zvláštnou kategóriou stravy, ktoré dopĺňajú prirodzenú stravu. Používame ich pri mentálnych či fyzických zdravotných problémoch, tím DOVY5 sa zameral na športovú výživu pre zdravý životný štýl, kde radíme proteíny, gainery, kreatíny, aminokyseliny/BCAA a spaľovače tukov. Tieto produkty sú najčastejšie uskladnené v vreckách tzv. pouches a nádobách tzv. canisters/jars.


Zdroj: Lifbee Academy


Najčastejšie sa na obaloch najpredávanejších značiek športovej výživy na Slovensku stretávame s týmto označením bez ďalších dodatočných symbolov. Na niektorých obaloch výrobkov, jednalo sa o vrecká, sme našli symboly ako (GymBeam), (Nutrend, Kompava) alebo (BioTechUSA). Typy polymérov (plastov) v obaloch športových výživových doplnkoch môžu byť rôzne s obsahom prímesí a dôležitou súčasťou kompozitných obalov je a hliníková fólia.


Aby sme mohli predísť výrobe kompozitných obalov, spoločnosť MyProtein zvolila inú taktiku, prechod na monometeriály. Ak však riešime otázku recyklácie kompozitných obalov výživových doplnkov, vidíme tu možnú alternatívu a tou je pyrolýza indukovaná mikrovlnami, tzv. Microwave-induced Pyrolysis.Je to pokročilá technológia vo vývoji, ktorej princípom je pomocou mikrovlnného žiarenia tepelne rozložiť materiál v prostredí bez prístupu kyslíka. Implementácia tejto technológie predstavuje ideálny spôsob spracovania kompozitných obalov nielen z oblasti výživových doplnkov, ale aj ostatných odvetví, pričom by sa minimalizoval environmentálny dopad a maximalizovala efektívnosť. V súčasnosti je to ale nová metóda, ktorá ešte potrebuje veľa výskumu. V budúcnosti má veľký potenciál vyriešiť problém nerecyklovaných kompozitov a tým pomôcť našej planéte.


Zdroj: Analýza recyklácie kompozitných materiálov u výživových doplnkoch.


Zaujal vás prieskum obalov slovenských značiek športovej výživy? Prečítajte si podrobnejšie informácie v priloženom dokumente.




Komentarze


bottom of page